Het project dat het stadsbestuur wil
De plannen voorzien in de afbraak van de bestaande politiegebouwen en in de bouw van grote kantoorruimtes en werkateliers voor de VDAB en het Economisch huis. Daarnaast zou op de site een gesloten detentiecentrum komen waar 30 kortgestrafte veroordeelden hun straf kunnen uitzitten. De kantoor- en werkruimtes zouden een ingang krijgen aan de Alfons Pieterslaan. De ingang van het detentiecentrum zou in de Euphrosina Beernaertstraat komen, op de hoek met het Leopoldpark.
​
Een volumestudie van de stad illustreert de grootte van het geplande gebouwencomplex.
In paars: het detentiecentrum, grenzend aan het Leopoldpark.
In geel, blauw en oranje: kantoorruimtes en werkateliers voor de VDAB en het Economisch huis, aan de kant van de Alfons Pieterslaan.

Onze bezorgdheden en voorstellen bij de plannen van 2023
Leefbaarheid van de dichtbevolkte woonbuurt
​
De site is gelegen in een dichtbevolkte woonbuurt midden in de Belle Epoquewijk en het historische centrum van de stad. De buurt heeft het sociaal moeilijk en heeft dringend nood aan opwaardering. De voorliggende bouwplannen lijken daar niet toe bij te dragen, integendeel. Kort geleden uitte de stad ook al haar intentie om Mu.ZEE, het museum in dezelfde buurt, te verplaatsen naar het Thermae Palace op de zeedijk. De bewoners vrezen dat de geplande verhuis van Mu.ZEE en de geplande gebouwen voor VDAB, kantoren en een detentiecentrum een grote druk gaan leggen op de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van de buurt rond het Leopoldpark en de Alfons Pieterslaan. De bewoners vragen om meer ambitie voor de buurt en het historische stadscentrum.
Tekort aan kwalitatieve woningen voor jonge gezinnen
​
De centrale ligging van de site leent zich perfect tot bv. de bouw van kwalitatieve woningen voor jonge gezinnen. De site heeft een oppervlakte van ruim 3.000 m², met een façade van maar liefst 35 meter aan de Alfons Pieterslaan. Dit zou ruimte kunnen bieden voor tientallen kwalitatieve appartementen met ruime terrassen en groenvoorzieningen, eventueel ook een cohousingproject met binnenstadstuin. Mogelijk te combineren met handelsruimte op het gelijkvloers, en met socio-culturele of educatieve ruimtes waar de vele scholen en verenigingen in de buurt momenteel een tekort aan hebben. Een goede invulling van de site en de komst van jonge gezinnen zou een broodnodige opwaardering van de buurt met zich mee kunnen brengen. Heeft de stad mogelijke alternatieven voor de site ernstig onderzocht?
Belle Epoquewijk geen geschikte locatie voor grootschalige overheidsdiensten
https://www.belle-epoquewijk.be
Zoals de stad zelf aangaf, mogen belangrijke overheidsdiensten zoals VDAB-kantoren en een detentiecentrum inderdaad niet worden weggeduwd uit de stad. Maar een dichtbevolkte woonbuurt, in het historische centrum van de stad, is niet de geschikte locatie voor een dergelijk grootschalig project. In de onmiddellijke omgeving bevinden zich bovendien 30 erfgoedpanden. Worden dergelijke gecentraliseerde overheidsdiensten, met het oog op een optimale bereikbaarheid, niet beter gehuisvest in de buurt van het station, zoals andere centrumsteden dat doen?
Het stadsbestuur verkoopt het project als een meerwaarde voor het stadscentrum. De VDAB bevindt zich al tientallen jaren op zijn huidige locatie in de stationswijk Hazegras; gaat het wegtrekken van de VDAB dan
zorgen voor een minderwaarde voor het Hazegras?
Detentiecentrum geprangd tussen bestaande woningen
​
Het Oostendse stadsbestuur verwijst naar het detentiecentrum van Kortrijk als een na te volgen voorbeeld. De bewoners daarentegen merken op dat het detentiecentrum van Kortrijk niet gebouwd is tussen bestaande woningen, maar omringd is door open ruimte en groen. De bewoners menen dat een luchtigere omgeving met buitenruimte, zoals in Kortrijk, voor de betrokken gedetineerden aangenamer en leefbaarder is. Het Kortrijkse detentiecentrum biedt bovendien de noodzakelijke anonimiteit en privacy voor zowel de gedetineerden als de buurtbewoners. Ze wijzen op het schril contrast met de Oostendse plannen om deze mensen te gaan huisvesten in een gesloten en beveiligde inrichting, geprangd tussen bestaande woningen in een gesloten bebouwing.
In diverse kranten verschenen berichten dat ook andere steden (waaronder Brugge) zich kandidaat stelden voor de bouw van een detentiecentrum in de regio. Daarnaast zijn er hardnekkige geruchten dat de stad voor het detentiecentrum ook alternatieve locaties in Oostende zou onderzocht hebben. De bewoners vragen de stad om hierin klaarheid te scheppen en om in voorkomend geval het onderzoek van alternatieve locaties te delen met de bewoners.
Toename van verkeersdruk
​
De stad is van mening dat de komst van de nieuwe overheidsdiensten “veel trafiek” met zich mee zal brengen, die de buurt ten goede zal komen. De bewoners verwachten dat de trafiek inderdaad gevoelig zal toenemen, maar vrezen vooral een zware toename van personen- en vrachtverkeer. Het is niet duidelijk welke meerwaarde deze trafiek zal bieden voor de bewoners of voor de bestaande handelaars in de buurt. De extra verkeersdrukte zal ook deels samenvallen met het bestaande schoolverkeer. Het door de stad gewenste project legt bovendien een hypotheek op de mogelijkheden om de Alfons Pieterslaan en andere omliggende straten op termijn verkeersluw te maken, en ze zo op te waarderen richting meer leefbaarheid in plaats van minder.
Ondergrondse parkeerverdieping, hoe bereikbaar?
In het geplande gebouwencomplex wordt een groot aantal diensten voorzien: kantoren voor het Economisch huis en voor de VDAB, werkateliers voor VDAB-cursisten en een gesloten detentiecentrum. Al deze diensten gaan samen zorgen voor veel verkeer, plus bijhorende parkeervraag. Het project voorziet daartoe in een ondergrondse parkeerverdieping. Het is volstrekt onduidelijk hoe deze parkeergarage op een veilige manier in- en uitgereden kan worden. Een inrit aan de kant van de Alfons Pieterslaan lijkt onmogelijk door het nu al drukke verkeer van personen en voertuigen daar. Een inrit aan de kant van de Euphrosina Beernaertstraat lijkt evenmin mogelijk, omdat dit een smalle woonstraat is, bovendien gelegen vlak naast verschillende kleuter- en lagere scholen.
Hoge bouwdichtheid, geluidsoverlast, nauwelijks groen
De voorliggende plannen voor de site voorzien in een bruto vloeroppervlakte van meer dan 7.000m². Dit is een zeer hoge bouwdichtheid voor een site midden in een woonbuurt. Het complex en de erin voorziene functies dreigen overdag ook een permanente geluidsoverlast mee te brengen voor de omwonenden. Verder is het ook niet duidelijk hoe de hoge bouwdichtheid compatibel is met de ambitie van de stad om op de site ook ontharding en een kwalitatieve groenzone te voorzien.
Blijkbaar wordt het project door het stadsbestuur momenteel zeer éénzijdig vastgoedmatig benaderd, zonder duidelijke stedenbouwkundige visie. Het project wordt gestuurd door de behoeften van de ‘afnemers’ en niet door de behoeften van de buurt of met het oog op een weldoordachte stadsontwikkeling. Blijkbaar werd Stadsatelier Oostende ook (nog) niet betrokken bij de totstandkoming van het project.
Overname van de site politiekantoor door de stad Oostende
De bewoners vragen ook of de stad onderzocht heeft, of wil onderzoeken, of zij de site kan overnemen van de federale overheid, de eigenaar van de voormalige politie-site. Daarmee zou de stad, met zijn bewoners, voortaan zelfstandig kunnen beslissen over de ontwikkeling van deze site in de Belle Epoquewijk, het hart van de Stad aan Zee.
Oproep tot constructief overleg over de inhoudelijke invulling van de site
​
Op de gemeenteraad van 18 december 2023 verklaarde het stadsbestuur dat de stad ook na de goedkeuring van het raamakkoord nog altijd kan beslissen om het voorliggende project niet verder te zetten, bijvoorbeeld wanneer het project niet voldoende tegemoet komt aan de beoogde ambities voor de stad. Dit geeft de buurtbewoners hoop dat een open en fundamenteel overleg over dit belangrijke project nog steeds mogelijk is.
De buurtbewoners hopen op een project met meer ambitie en kwaliteit, waarbij de unieke kansen van de vrijgekomen site ten volle benut worden. Een project dat vertrekt van de behoeften van de buurt en de stad, in plaats van de behoeften van ambtelijke diensten en bouwpromotoren.
We hebben op 24 januari 2024 een brief gestuurd aan het Stadsbestuur met de vraag om uitgenodigd te worden voor een open, constructief en fundamenteel overleg, en met de vraag om zonder verder uitstel het Stadsatelier Oostende in te schakelen.